El Geek

Ez a blog nem igazi blog, nem érdemes RSS feedre tenni, mert csak a számítástechnikában szerzett tapasztalataim rögzítése - nem találtam neki jobb helyet. Rendszeresen frissülni sem fog, nekem lesz jó visszanyúlni egy-egy elfeledett probléma esetén, illetve a gugli remélhetőleg idevezeti az embert, ha hasonló problémája lesz, mint nekem. A blog írásához ugyanis pont az vezetett, hogy vannak problémák, amelyekre a gugli nem első helyen szállítja a megoldást, kicsit jobban meg kell túrni értük az internetet.

Friss topikok

HP nyomtató Ubuntu Linux alatt

2010.03.16. 23:31 | 765mb | Szólj hozzá!

Sajnos Ubuntu alatt sem megy minden magától, így némi utánajárásra volt szükség egy HP LaserJet P1005 típusú nyomtató beüzemeléséhez. Ennek során is gazdagodtam némi tapasztalattal.

A legfontosabb, hogy a HP nyomtatók Linux alá telepítésében segít egy HP Linux Imaging and Printing (HPLIP) nevű tool. Ha erre rákerestünk, letöltöttük, telepítettük, akkor már könnyű dolgunk van, csak az alábbi parancsot kell futtatni:

hp-setup

Jó esetben a könnyű kérdésekre adott egyszerű válaszokkal fel is települ a nyomtató. Rossz esetben azonban még mindig nem megy. Ilyenkor meg kell keresni a hibát a

hp-check

programmal. Elképzelhető, hogy plugin probléma van, ilyenkor segíthet a

hp-plugin

program, ami szerencsés körülmények között javítja is a hibát. Remélhetőleg készen is vagyunk.

Nálam azonban előkerült némi jogosultsági probléma a frissítések során. Hibaellenőrzés során írta is, hogy az eszköz joga 660. (Sajnos már nem emlékszem, hogy a fenti parancsok egyike, vagy a dmesg volt az árulkodó).

Mivel nem tudtam hol lehetne az eszköz jogait változtatni, kemény guglizás következett. Végül az alábbi oldal segített megoldani a problémát:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=243650

Elnavigáltam tehát a megfelelő könyvtárba:

 cd  /etc/udev/rules.d/

 Kikerestem az állományt, ami az említett rossz jogokat tartalmazta:

grep 660

És végül megszerkesztettem:

sudo joe 55-hpmud.rules

Innentől a nyomtató működött:

  HP Device 0x3d17 at 001:002:
    Device URI: hp:/usb/HP_LaserJet_P1005?serial=BC15WW1
    Device node: /dev/bus/usb/001/002
    Mode: 0666                                                                                                                                               getfacl: Removing leading '/' from absolute path names
# file: dev/bus/usb/001/002
# owner: root
# group: lp
user::rw-
group::rw-
other::rw-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr921845817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása