El Geek

Ez a blog nem igazi blog, nem érdemes RSS feedre tenni, mert csak a számítástechnikában szerzett tapasztalataim rögzítése - nem találtam neki jobb helyet. Rendszeresen frissülni sem fog, nekem lesz jó visszanyúlni egy-egy elfeledett probléma esetén, illetve a gugli remélhetőleg idevezeti az embert, ha hasonló problémája lesz, mint nekem. A blog írásához ugyanis pont az vezetett, hogy vannak problémák, amelyekre a gugli nem első helyen szállítja a megoldást, kicsit jobban meg kell túrni értük az internetet.

Friss topikok

Pagefile.sys - foglalt hely csökkentése rendszer partíción

2010.03.04. 22:10 | 765mb | Szólj hozzá!

Címkék: windows hely registry pagefile.sys

Általában egy merevlemezt rendszer-partícióra és adat-partícióra osztok. Így újratelepítéskor a rendszer-partíció mehet a levesbe, az adatok mentegetésével meg nem kell szórakozni. A rendszernek régebben nem hagytam túl sok helyet, mert a programokat is az adatpartícióra tettem, hogy beállításaikat, ilyesmiket később vissza tudjam nézni. Ez persze visszaüt, mert a Windows könyvtár és a Documents and Settings könyvtár csak hízik és hízik.

Lehet a Windows-t takarítgatni, sok oldal szól erről, pl. ez. De sok helyet nyerni a virtuális memória, azaz a pagefile.sys áthelyezésével lehet. Ennek áthelyezéséről is lehet olvasni.

Most először azonban nem akart a Windows a beállításoknak engedelmeskedni: az adatpartíción nem készítette el a pagefile-t, a rendszerpartíción meg nem lehetett törölni, holott ez eddig működött. A szokásos kulcsszavakra (pagefile.sys move) csak a sima áthelyezést leíró oldalak jöttek be. Nagy nehezen rátaláltam erre az oldalra, ahol kiderült, hogy a rendszer-partíción kell hagyni 10-50 megányi pagefile.sys-t, különben a Windows egyszerűen nem veszi figyelembe az új beállításokat. Ez persze nem teljesen volt igaz eddig, de most bejött, beállítottam, hogy 10-60 MB-os legyen a rendszerpartíción a pagefile.sys és láss csodát, megjelent az adat-partíción a pagefile és a rendszer-partíción törölhetővé vált.

Menetközben az is kiderült, hogy a fenti oldalon végigvitt beállítások a registryben egy lépésben is elvégezhetőek itt:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]

Itt a PagingFiles nevű változóba lehet értelemszerűen írogatni a kívánt értékeket (lásd itt).

A bejegyzés trackback címe:

https://elgeek.blog.hu/api/trackback/id/tr591810092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása